Budětice 220 let Jakuba Pinkase
Malebná obec Budětice oslavila 220 let od narození rodáka Jakuba Pinkase, který přivezl Plzeňské pivo do Prahy a založil legendární hospodu.
Obec Budětice si připomněla v sobotu 2. srpna. 220 let od narození svého slavného rodáka Jakuba Pinkase, zakladatele pražské hospody U Pinkasů, která se stala ikonou českého piva.
Navzdory deštivému počasí proběhly odpolední oslavy s důrazem na tradici, řemeslo a komunitní spolupráci. Budětice, to je malá obec s velkým srdcem, nachází v okrese Klatovy, v malebné krajině přírodního parku Buděticko. Obec má přibližně 296 obyvatela skládá se ze tří částí: Budětice, Vlkonice a Lipová Lhota. Historie sahá až do roku 1290, kdy se poprvé písemně uvádí Bohuslav z Budětic. Severně od obce se nachází zřícenina hradu Budětice na vrchu Džbán.
Na organizaci oslav se výrazně podílel místní Sbor dobrovolných hasičů, který pomáhal s přípravou areálu, stavbou soutěžní dráhy i zajištěním technického zázemí. Po celý den teklo plzeňské pivo proudem – čepovalo se s důrazem na správnou techniku. K tomu se podávaly domácí klobásy, guláš, , koláče a další speciality. Součástí programu byla také ukázka správného čepování piva, vedená zkušenými výčepními. Návštěvníci se dozvěděli, jaký je rozdíl mezi hladinkou, šnytem a mlíkem, proč je pěna důležitá a jak správně natočit sklenici. Ukázka vzdala hold Pinkasovu odkazu a připomněla, že čepování je řemeslo, které si zaslouží respekt.
A Kdo byl Jakub Pinkas? Jakub Pinkas (1805–1879) pocházel z Budětic a původně byl krejčí. V roce 1843 požádal svého přítele, formana Martina Salzmanna, aby mu z Plzně přivezl nový ležák – tehdy revoluční Plzeňský Prazdroj. Pinkas začal pivo čepovat přímo do půllitrů a nosit ho hostům ze sklepa, čímž výrazně zvýšil kvalitu podávání. Jeho hospoda U Pinkasů v Praze se stala centrem společenského i politického dění – navštěvovali ji Palacký, Rieger, Masaryk i Voskovec s Werichem.
Hudební program obstarala dechová kapela Solovačka, která přinesla tradiční české melodie. Zazněly také písně Karla Hašlera v podání kapely Šmrnc – jejich staropražský repertoár se k pivu dokonale hodil a připomněl atmosféru hospody U Pinkasů.
Pinkasova noční můra: výčepní výzva v Budětickém stylu Vrcholným bodem programu byla soutěž „Pinkasova noční můra“, inspirovaná pravidelnou akcí pořádanou v pražské restauraci U Pinkasů. V Buděticích vznikla speciální soutěžní dráha, která nabídla vlastní verzi výčepní výzvy.
Pravidla budětické verze:
• Načepovat 6 půllitrů plzeňského piva s dokonalou pěnou a mírou
• Přenést je po dráze, která zahrnovala: dřevěné houpací prkno – test rovnováhy, provizorní schody z palet – simulace výstupu do patra jako v originální soutěži.
Výkony soutěžících hodnotila odborná porota, která posuzovala kvalitu čepování, stabilitu přenášení a celkovou prezentaci.
Nejlepší výčepní si odnesl titul „Pinkasův dědic“ a sud plzeňského piva jako odměnu.
I přes vytrvalý déšť proběhly oslavy s důstojností a nadšením. Budětice ukázaly, že české pivo si zaslouží nejen oslavu, ale i soutěžní respekt.